Shiatsu massage

Massage
 
Onder massage wordt het gericht uitvoeren van handgrepen op het lichaam met een preventief doel verstaan. Massage grijpt aan op de weke delen zoals huid, spieren, pezen, gewrichtskapsels en –banden.
Verschillende massagetechnieken kunnen worden toegepast bij paarden, waaronder Shiatsu-massage. Shiatsu is een preventieve massagetechniek en volledig gebaseerd op het maken van balans. Het doel is verbetering van de energie-stroom, ofwel Qi-stroom die door de meridianen in het lichaam stroomt. Deze meridianen lopen op sommige plaatsen vrij dicht onder het lichaamsoppervlak. Een blokkade in de normale energiestromen van het lichaam kan tot verminderde prestaties leiden.
 
Problemen aan het bewegingsapparaat kunnen op verschillende manieren ontstaan. Veel paarden kunnen jaren achtereen gereden worden zonder ooit problemen te ervaren met spieren of botten, dus waar zou het aan liggen dat sommige paarden hier meer last van hebben dan andere? In de meeste gevallen kunnen onregelmatigheden in de spieren herleid worden naar een bepaald incident. Ze kunnen gaan opspelen als gevolg van een ongelukje, zoals een klap van een ander paard. Of ze kunnen ontstaan door vermoeidheid, verrekking (waardoor spieren kunnen scheuren), te snelle afkoeling (vooral na oververhitting). Een goede warming-up en cooling-down is daarom van groot belang.
 
Strekkingen
 
Strekkingen geven ruimte in het lichaam! Strekkingen worden vaak als laatste fase van de massage toegepast. De energie die door een strekking in beweging komt kan vrij stromen. Bij een uitgevoerde strekking is het alsof er een extra elasticiteit, ruimte en beweeglijkheid ontstaat.
massage 033
massage 047