Hoe werkt Shiatsu?

Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’ en wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd. Tijdens de Shiatsu behandeling wordt er druk met de handen uitgeoefend op de meridianen van het lichaam. Therapie betekent hier dat het om een korte of langere reeks van behandelingen gaat.

Shiatsu is een holistische therapie. Dat wil zeggen dat lichaam en geest als een geheel benaderd worden. Niet alleen het aangedane gebied wordt behandeld, maar bij het stellen van de diagnose wordt ook rekening gehouden met de achtergrond en levensstijl van de betrokkene.

In ons lichaam bevindt zich een netwerk van energiekanalen die meridianen worden genoemd. Hier stroomt Qi (energie of levensadem) doorheen. Qi begint in de longen om vervolgens via andere organen te eindigen in de lever, waarna Qi terugkeert in de longen en opnieuw zijn rondgang herhaalt.

DSC_0988

Elke meridiaan bezit een eigen energetische kwaliteit. Iedere meridiaan is namelijk verbonden met de functie van de interne organen en wordt daarom naar het orgaan genoemd: Longmeridiaan, Dikke Darmmeridiaan, Niermeridiaan, enz.

Qi die door de meridianen stroomt kan op sommige plaatsen geblokkeerd raken. Door middel van diagnose spoort de Shiatsu-therapeut op waar de blokkades zich bevinden, die tot klachten kunnen leiden aan de verbonden organen. Diagnose vormt daarmee een belangrijk onderdeel van de behandeling omdat hiermee de oorzaken van ziekte opgespoord worden.

Naast meridiaanbehandeling door vingerdruk geeft Shiatsu bovendien de mogelijkheid om door strekking, rotaties, wrijving en mobilisatie van de gewrichten in het lichaam de aanwezige blokkades op te heffen.

Met behulp van vingers, duimen en handpalmen oefent de Shiatsu-therapeut druk uit op de gediagnosticeerde meridianen in het lichaam. Hiermee wordt geblokkeerde Qi opnieuw in beweging gebracht. Deze doorstroming van Qi vermindert de klachten of heft deze klachten op en bevordert bovendien de vitaliteit en gezondheid. De hoeveelheid druk wordt tijdens de behandeling aangepast aan de constitutie en de conditie van de cliënt.