Wat is Shiatsu?

Wanneer u pijn heeft of andere klachten ervaart, heeft u een disbalans van energie in uw lichaam. Met Shiatsu zet u het herstelproces in gang en kunt u deze disbalans opheffen.

Shiatsu, ook wel ‘Oosterse Fysio’, betekent letterlijk ‘druk met de duimen’. Deze behandeling is één van de oudste vormen van geneeskunde, en wordt uitgevoerd met de handen. Het is een vorm van therapie die het herstellend vermogen van uw lichaam stimuleert. Shiatsu werkt ook als preventieve therapie om de gezondheid te bevorderen voor jong en oud.

DSC_0988

In ons lichaam bevindt zich een netwerk van energiekanalen die meridianen worden genoemd. Hier stroomt Qi (energie of levensadem) doorheen. 

Elke meridiaan bezit een eigen energetische kwaliteit. Iedere meridiaan is namelijk verbonden met de functie van de interne organen en wordt daarom naar het orgaan genoemd: Longmeridiaan, Dikke Darmmeridiaan, Niermeridiaan, enz.

Qi die door de meridianen stroomt kan op sommige plaatsen geblokkeerd raken. Door middel van diagnose spoort de Shiatsu-therapeut op waar de blokkades zich bevinden, die tot klachten kunnen leiden aan de verbonden organen. Diagnose vormt daarmee een belangrijk onderdeel van de behandeling omdat hiermee de oorzaken van ziekte opgespoord worden.

Naast meridiaanbehandeling door vingerdruk geeft Shiatsu bovendien de mogelijkheid om door strekking, rotaties, wrijving en mobilisatie van de gewrichten in het lichaam de aanwezige blokkades op te heffen.

Met behulp van vingers, duimen en handpalmen oefent de Shiatsu-therapeut druk uit op de gediagnosticeerde meridianen in het lichaam. Hiermee wordt geblokkeerde Qi opnieuw in beweging gebracht. Deze doorstroming van Qi vermindert de klachten of heft deze klachten op en bevordert bovendien de vitaliteit en gezondheid. De hoeveelheid druk wordt tijdens de behandeling aangepast aan de constitutie en de conditie van de cliënt.