Shiatsu in de praktijk

Officieel wordt Shiatsu als een alternatieve geneeswijze beschouwd. Beter is het om te spreken van complementaire geneeswijze. Complementair op de reguliere geneeskunde, omdat het zeker niet als vervanging van de reguliere geneeskunde moet worden gezien, maar als aanvullend. Binnen de “alternatieve” geneeswijzen begint Shiatsu een vaste plek te krijgen. Over wat Shiatsu-therapie inhoudt bestaat echter vaak verwarring. Daarom volgt hier een korte uitleg over wat Shiatsu is en hoe het werkt.
 
Wanneer u pijn heeft of er zijn andere klachten, heeft u een disbalans van energie in uw lichaam. Als u ergens op uw arm of op uw been pijn heeft of andere klachten, heeft u een disbalans van energie in uw lichaam. U gaat – soms onbewust – zelf de plek masseren. Dit is een aangeboren reactie om uzelf te genezen. Met Shiatsu zet u het herstelproces in gang en kunt u daarmee deze disbalans opheffen. Shiatsu werkt ook als preventieve therapie om de gezondheid te bevorderen.
 
Shiatsu betekent letterlijk ‘druk met de duimen’ ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd en is daarmee één van de oudste vormen van geneeskunde, namelijk met de handen. Het is een vorm van therapie die het herstellend vermogen van uw lichaam stimuleert met behulp van druk met de duimen! Daarmee helpt Shiatsu om u van uw (pijn-) klachten af te komen én Shiatsu werkt ook als preventieve therapie om de gezondheid te bevorderen.
Shiatsu is te vergelijken met acupunctuur alleen er wordt niet met naalden gewerkt. De achtergrond van Shiatsu en acupunctuur ligt in de Traditionele Chinese Geneeswijze. De oorsprong van de Shiatsu is vanuit China overgewaaid naar Japan en daar verfijnd. Deze geneeswijze gaat ervan uit dat je niet de ziekte, maar de zieke persoon moet behandelen en dat niemand in een hokje geplaatst kan worden. Er wordt vaak gewerkt op de energiepunten en energiebanen (meridianen). 
 
Shiatsu is een rustige behandelvorm waarbij naast het geven van druk op bepaalde punten ook gebruik wordt gemaakt van meridiaanstrekkingen en gewrichtsrotaties.
DSC_0964