Dorn-Therapie

Inleiding

De Dorn-methode (ook wel de Dorn-therapie genoemd) is ontwikkeld door Dieter Dorn, een landbouwer uit Allgäu met een eigen landbouwbedrijf en houtzagerij. Door een aanval van spit kon Dorn zijn werk niet voortzetten. Hij herinnerde zich dat hij over een oude man uit een naburig dorp gehoord had, die zulke problemen op een merkwaardige manier pijnloos en snel behandelde. Dieter Dorn zocht hem op en werd “genezen” met de druk van een duim. Zijn klachten waren weg.

Dorn wilde van de oude man weten of deze manier van behandelen te leren was. De man antwoordde hem: “Je hoeft het niet te leren, je kunt het al”. Deze oude man stimuleerde Dieter Dorn om deze methode voort te zetten, omdat hij zelf niet lang meer te leven had. Enige maanden later stierf de man op tachtigjarige leeftijd aan kanker. Dit betekende voor Dieter Dorn dat hij “zijn methode” nu echt zelf moest gaan ontwikkelen.

Basis van de Dorn-methode

De Dorn-methode is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling en richt zich in eerste instantie op het corrigeren van verschoven wervels of gesubluxeerde gewrichten. Gesubluxeerde gewrichten – welke een vergrote gewrichtsspleet kunnen laten zien – vindt men met name bij de benen, armen en heiligbeen. Iedere vergrote gewrichtsspleet betekent een blokkade van de vrije stroom van levensenergie en veroorzaakt in de loop der tijd pijnklachten. Zulke “uitgerekte” gewrichten zijn niet volledig belastbaar. Zij kunnen door de Dorn-methode door druk én een gelijktijdige beweging in hun goede positie terug worden gebracht. De basis van de Dorn-methode is altijd de correctie van het beenlengteverschil. Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil. Wel zijn onze benen even lang, alleen daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht. Vaak wordt er gezegd: “je been is te kort” en wordt er een zooltje in je schoen gelegd waardoor de bekkenscheefstand stabiliseert. Dit kan later tot enorme heup en lage rugklachten kan leiden.

 Gewrichtscorrectie

Het kan gebruikt worden bij ziektes, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. De Dorn-methode is vrij van ongewenste bijwerkingen maar zeer werkzaam.

wervelkolom