Technieken

Triggerpointtherapie of myofasciale therapie

Een triggerpoint is een verkramping/stagnatie van een klein deel van een spier. Dit ontstaat vaak door overbelasting, trauma of vermoeidheid. Je kunt dit daadwerkelijk voelen met je vingers, vaak pijnlijke knopen. Pijn vertelt je dat er iets mis is en dat daar aandacht nodig is.   Het meest kenmerkende van een triggerpoint is dat je de pijn voelt op een andere plaats in het lichaam. Dit noem je uitstralende of afgeleide pijn. De therapie is erop gericht de triggerpoints op te zoeken en te inactiveren.

DSC_0988

Cupping

Cupping is een methode waarbij een kop, gemaakt van glas wordt aangebracht op het huidoppervlak. Men doet dit door de cup op de huid vacuüm te zuigen en wordt gebruikt om toxines* (gifstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. De functie van deze methode is tevens om Wind-koude in het lichaam te verdrijven en om bloedstagnatie en pijn op te heffen. Deze oude en zeer eenvoudige behandeling werkt ontspannend, vermindert cellulitis en verlicht bij spierpijn, stijve nek en vele andere kwaaltjes. Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel welke na enkele dagen zal verdwijnen. Nadat de roodheid is verdwenen zal er verbetering in de symptomen optreden.

*Lichaamscellen gebruiken veel zuurstof en geven koolstofdioxide af. Wanneer de lichaamsenergie geblokkeerd raakt functioneert de cel minder goed en hopen de gifstoffen zich op. De pijn die we ervaren impliceert een blokkade in de energiestroom. Toxines in spieren en gewrichten, worden niet altijd even makkelijk door het lichaam afgebroken. Dit kan voor verdere blokkades en ongemakken zorgen. Door gebruik te maken van cuppingtechnieken kunnen de toxines aan het huidoppervlak worden gebracht, zodat het  voor het lichaam eenvoudiger wordt om deze te verwijderen.

DSC_1259

Moxa Therapie

Moxatherapie is een techniek waarbij een staafje van het kruid Artemisia tot ontbranding wordt gebracht en boven bepaalde punten op de meridianen wordt gehouden tot de warmte naar binnen trekt. Deze warmte werkt stimulerend. Ook wordt het gebruikt op bepaalde pijnlijke plekken, maar dan in stervorm om de pijn te laten afnemen.

DSC_1273