Praktische Informatie

Shiatsu is in principe geschikt voor alle leeftijden en kan op elk tijdstip van de dag gegeven worden. Het is niet aan te raden om vlak voor de behandeling een zware maaltijd te nuttigen of veel te drinken, omdat dit een onprettig gevoel kan geven tijdens de buikmassage. Ook het drinken van alcohol en grote fysieke inspanningen verrichten, op de dag van behandeling, worden afgeraden. Deze zaken hebben de neiging Qi (lichaamsenergie) te verstoren, waardoor het effect van de behandeling vermindert. De Shiatsutherapeut drukt met haar duimen met name op specifieke drukpunten op het lichaam. Shiatsu kan in lig-of zithouding ontvangen worden.
 
Tijdens de Shiatsu behandeling lig je grotendeels op de grond op een futon (matras). U bent daarbij gedeeltelijk ontkleed (slip aan), omdat Shiatsu bij voorkeur direct op de huid gegeven wordt. De lichaamsdelen die niet behandeld worden, worden zoveel mogelijk bedekt met handdoeken. Indien gewenst is het mogelijk om over de kleding heen te masseren, het meest comfortabel tijdens de behandeling is dunne, soepele en loszittende katoenen kleding te dragen bijv. joggingbroek en T-shirt. Liever geen synthetische stoffen, omdat daardoor statische elektriciteit kan ontstaan die niet prettig voelt.
 
Het is prettig als u uw eigen badhanddoek meeneemt om op te liggen.
Shiatsu in combinatie met andere behandelingen Shiatsu kan goed samengaan met een behandeling vanuit de reguliere geneeskunde. Combinaties met bijvoorbeeld fysiotherapie, manuele therapie of Mensendiecktherapie doen zich in de praktijk regelmatig voor. Medicijngebruik is in het algemeen geen bezwaar. 
 
Ook de combinatie van Shiatsu met andere vormen van alternatieve geneeswijze is door zijn holistische benadering goed mogelijk, bijvoorbeeld met homeopathie, acupunctuur of kruidengeneeskunde. 
Uitwisseling van gegevens met een andere behandelend arts is mogelijk, echter slechts op verzoek van de cliënt zelf.
Shiatsu kan gegeven worden tijdens zwangerschap.
DSC_0988
DSC_1038